Kaj so slikopleskarska dela

Ljudje, ki si še niso ustvarjali lastnega doma v smislu, da so ga sami gradili oziroma obnavljali, se sploh ne zavedajo pomembnosti slikopleskarskih del. Ko nekdo začne z gradnjo hiše ima v glavi, da je potrebno najprej skopati temelje in zgraditi ogrodje s streho. Nato se zmontirajo okna, vhodna vrata in naredi fasada. Položijo se tlaki in potem si že nekje proti koncu. Zelo napačno razmišljanje! Res, da so vsa ta dela zelo pomembna za kvaliteto bivanja v novogradnji, vendar je zelo pomembno tudi kakšni bodo prostori, v katerih bomo živeli. In tukaj pride do izraza pomembnost slikopleskarskih del.

Slikopleskar spremeni gole zidove v prijetni bivalni prostor. Z naročnikom gresta skozi barvne vzorce in se odločita, katera barva je najbolj primerna za kateri prostor. No, v bistvu se odloči naročnik, ampak pravi slikopleskar mu mora znati razložiti, zakaj je neka barva dobra za nek prostor in zakaj druga ni. Slikopleskarska dela pa niso samo to. So mnogo več. Slikopleskarji morajo na zidove najprej nanesti izravnalne mase, da so zidovi po pleskanju ravni in gladki. Nato morajo biti zmožni zmešati razne barve, da dobijo želene odtenke. Na koncu del pa se morajo preleviti še v čistilce in počistiti za sabo.

Seveda slikopleskarska dela niso omejena samo na notranje prostore. Tudi na zunanji strani hiše se najde ogromno slikopleskarskih del, saj so pleskarji tisti, ki po polaganju vseh mogočih slojev izolacije na koncu popleskajo fasado in ustvarijo končni videz hiše.

Slikopleskarska dela so ena tistih, ki jih pri običajni hiši ponovno srečamo že nekaj let po dokončanju gradnje. Fasade se namreč zelo hitro umažejo ali pa zbledijo. Pri modernih hišah z ravnimi strehami ali brez napuščev pa zelo pogosto prihaja do pojava plesni, ker so fasado ves čas na udaru dežja. Zato so tukaj pleskarji, ki hišo ponovno polepšajo in jo na željo stranke tudi pomladijo s kakšnimi bolj modernimi barvnimi kombinacijami.

WordPress theme: Kippis 1.15